KULTURKLOVNENE HAR MENTALITETEN TIL EN UNDERDOG OG VIL FORANDRE TEATERVERDEN

Den overlegne styrken til KulturKlovnene er sammensetningen av menneskene, både de bak og på scenen. I over 10 år har de jobbet med fremme mangfoldig scenekunst. Mens de store teaterinstitusjonene mislykkes å gjenspeile befolkningen og er ekskluderende, inviterer KulturKlovnene alle inn i varmen. 

KulturKlovnene har mentaliteten til en underdog og vil forandre teaterverden

KulturKlovnene er liten i skala, men tar rollen som kulturaktør veldig seriøst. "Lederne våre pleier å ha en allsidig bakgrunn. Mange har ofte en fot innenfor den kreative verden og og en fot i den akademiske verden", sier leder Thuy-Linda Luu (36) som både er lege, teaterregissør og utdannet musiker. I tillegg er hun mor til Henning (4) og Mille (2) og driver eget mediabyrå med mannen sin Phuong Costello (40). Han er dataingeniør, fotografog art director. I år regisserer Thuy-Linda Luu Broadwaymusikalen Spring Awakening som skal settes opp på Sentralen 27.-29. august.

“KulturKlovnene er underdogs! For eksempel har favoritten Scenekvelder økonomiske muskler til å sette opp store scenografier, har de mest praktfulle kostymene og drar publikum med svære kjendisnavn. Andre teatergrupper har super engasjerte foreldre i ryggen mens vi er en liten gjeng som har klart å konkurrere i det samme markedet og dratt fulle hus hvert år. Vi har også i de siste årene måtte avvise påmeldte på audition fordi vi har ikke hatt ressurser til å ta i mot alle. Hos oss er det kort vei mellom en idé til realitet, kort vei mellom lederne og skuespillerne og kort vei mellom publikum og oss. Det har ført til at vi har gjort det best som liten og trives med det," ler Thuy-Linda. 


Unge og kåte

Spring Awakening tok Broadway med storm da den kom i 2006. Den er ikke like kjent som de andre musikalene i Norge, men Thuy-Linda Luu klarte ikke å legge fra seg manuset da hun lette etter et nytt prosjekt. Den passet perfekt til KulturKlovnene og alt det vi står for. Spring Awakening er en must-see musikal for alle ungdommer og alle som har vært unge en gang. Eller sagt på en annen måte: alle som har vært unge og kåte!


"Vi bare måtte sette den opp! Den tar opp så mange viktige ting som for eksempel ungdomsseksualitet. Det virker som vi noen ganger er hyper allergiske mot å kjøre safe. For det er nemlig simpelt å se begrensningene, men hva med heller å løfte blikket å se mulighetene. Dette er spesielt viktig i den kreative fasen! Jeg tenker ofte: Hva er det verste som kan skje? Og veier det opp mot det beste som kan skje. Da slår alltid sistnevnte!” avslutter Thuy-Linda Luu.  


Ny produsent fra Sverige
Nina Tran (29) har en grad i entrepenørskap, vært restauranteier og har blant annet startet et suksessrikt hotell som har gitt henne mange priser som ung gründer. Nina Tran fant kjærligheten i Norge og flyttet hit for noen år siden da hun ble mor til Adriana (2). Hun ble med i KulturKlovnene og fikk i år rollen som produsent. Nina Tran falt pladask for våre verdier om å fremme de unges plass i verden. “
Det er ingen foreldre bak som syr og bygger scene for at deres barn skal skinne på scenen. Vi gjør alt selv. Hele produksjonen er de unges prosjekt. Vi eier det sammen,” sier Nina Tran. 


Da Oslo ble nedstengt i fjor høst, skjønte vi raskt at vi måtte ta grep for å holde motivasjonen oppe. Vi holdt Zoom-øvinger, digital quiz, digital samtale om ensomhet og digital yoga. Etter nesten ett år, er fremdeles de fleste med i en ny og større oppsetning av av Spring Awakening etter tidenes lengste prøveperiode. En vanlig periode varer i 2-3 måneder, denne gangen har den vart i nesten 1 år. En evighet i de unges verden. 


“Det er et under at vi fikk det til,” sier produsent Nina Tran. “Det viktigste for oss er at ingen skal føle seg ensomme. Nå gleder vi oss til premieren 27. august og viser frem kanskje denne generasjonens viktigste Broadway-stykke!” 


Mens favoritten får all oppmerksomheten i riksdekkende aviser, får underdogen ingenting, og det som ser ut til å kjempe mot vindmøller. Derimot er KulturKlovnenes publikum verdens beste. De er lojale og kommer ofte igjen og igjen uansett hva som settes opp. Mer enn noen gang er KulturKlovnene avhengig at disse våkner opp fra dvale etter over ett år med pandemi og kommer seg på forestilling 27.-29. august. Kjøp billetter her.  


Kommentarer

Populære innlegg